6 Trampovih poteza ako izgubi na izborima za drugi mandat

Podelite tekst na društvenim mrežama

Da li predsednik Tramp ima plan u slučaju gubitka izbora 2020. godine? Itekako ima!

foto Erik S. Lesser | EPA

 

Prošlo je skoro dve godine od političkog zemljotresa koji je zadesio Ameriku 2016. godine – izbor Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih država. Predsednik Tramp polako ulazi u drugu polovinu svog prvog mandata. Iako su izbori za predsednika 2020. godine vremenski udaljeni, čini se da je kampanja već počela.

Demokrate ubrzano pokušavaju da pronađu dostojnog protivnika, a i spekuliše se da će se i neki republikanci izazvati Trampa na unutar stranačkim izborima. Trenutna situacija ide na ruku predsedniku Trampu! Jaka ekonomija, najniža stopa nezaposlenosti u poslednjih pedeset godina, tvrda spoljna politika i mogućnost postizanja mira na Korejskom poluostrvu su ključni faktori za reizbor predsednika Trampa 2020. godine. Čak i liberalni mediji poput NBC i Njujork Tajmsa najavljuju Trampovu moguću pobedu. Međutim, u politici je dan kao godina i shodno tome, a u zavisnosti od spoljno političkih i ekonomskih kretanja (nova recesija) ova situacija može vrlo lako da se promeni. Analitičari bliski Demokratskoj stranci veruju da je pobeda na sledećim predsedničkim izborima moguća. Iako se nadaju Trampovom odlasku iz Bele kuće 2020. godine, mnogi analitičari, novinari i intelektualci se brinu na koji će način sadašnji predsednik da napusti svoju funkciju. Da li će tranzicija vlasti proći mirno i bez trzavica? Da li će eventualni odlazeći predsednik sa sobom povući   i zemlju u neku vrstu političke krize? Da li će nikad polazirovanije društvo Sjedinjenih država biti na ivici građanskog rata? Ova i još mnoga druga pitanja se nameću, praćena različitim prognozama i nagađanjima. Pred Vama se nalazi šest mogućih poteza predsednika Trampa u slučaju gubitka izbora 2020. godine.

Iako su izbori za predsednika 2020. godine vremenski udaljeni, čini se da je kampanja već počela. Click To Tweet

 

foto Gordon Johnson | Pixabey

 

Neće priznati rezultate izbora

Liberalni analitičari i novinari najavljuju kao jedan od prvih mogućih Trampovih poteza u slučaju gubitka izbora 2020. godine nepriznavanje izbornih rezultata. Iako tradicija nalaže da posle izbora gubitnik obavi telefonski razgovor sa pobednikom i prizna izborni rezultat, mnogi tvrde da to neće biti slučaj sa predsednikom Trampom, koji će verovatno ovaj izborni ritual obaviti na sebi svojstven način. Pored toga, tradicija nalaže i da se izborni gubitnik obrati građanima zvanično priznajući poraz. U slučaju Hilari Klinton ovo obraćanje se nije desilo odmah, nego je američka javnost morala da čeka sledeće jutro. Mnogi smatraju da ovaj proces neće ići glatko kada je u pitanju sadašnji predsednik. Slična situacija se desila prošle godine u Alabami na izborima za američki Senat. Kandidat Roj Mor koji je izgubio izbore i posle skoro godinu dana od gubitka i pritiska  iz Bele kuće nije priznao rezultate izbora, tvrdeći da nisu validni, potkrepljući svoje tvrdnje teorijama zavere. Liberalni analitičari su se od starta pitali i upozoravali na scenario oko Trampovog reizbora, još tokom stranačnih i predsedničkih izbora 2015. i 2016. godine. Isti su predviđali da će u slučaju gubitka izbora bilo stranačkih, a kasnije predsedničkih, Tramp kriviti političko-ekonomsku elitu Sjedinjenih država i strane faktore. Ova predviđanja imaju uporište u Trampovim izjavama o glasanju više miliona ilegalnih imigranata, ali i među republikancima prihvaćenom verovanju da mrtvi glasaju. Nije isključeno ni da predsednik Tramp optuži Kinu za mešanje u izborni proces, što je već i uradio u slučaju novembarskih izbora, a po proverenom “ruskom” receptu Demokratske stranke. Takođe, nameće se i pitanje kakva će biti Trampova reakcija ako dobije većinski glas naroda, ali ne i članova elektorskog koledža, kao što se desilo Hilari Klinton 2016. i Al Goru 2000. godine. U slučaju da se ova predviđanja obistine, time se dovodi u pitanje mirna tranzicija vlasti i politička stabilnost Sjedinjenih država. Međutim, u jednom od poslednjih intervjua, bivši strateg Bele kuće Stiv Benon je odbacio ove spekulacije i izričito naglasio da će Tramp prihvatiti izborni poraz i mirno sići sa vlasti. 

 

foto Wikilimages | Pixabey

 

Jaka ekonomija, najniža stopa nezaposlenosti u poslednjih pedeset godina, tvrda spoljna politika i mogućnost postizanja mira na Korejskom poluostrvu su ključni faktori za reizbor predsednika Trampa 2020. godine.

Objaviće memoare

Iako se poslednjih par meseci konstanto spekuliše o gore navedenom scenariju, čije ostvarenje je pod velikim znakom pitanja- sledeći Trampov potez je nepredvidiv. Tokom druge polovine dvadesetog veka, čini se da je postalo pravilo da predsednik Sjedinjenih država posle okončanja svog mandata napiše svoju autobiografiju koja će se odnositi na godine predsednikovanja u Beloj kući. Shodno tome, ne vidim razlog zašto bi predsednik Tramp bio izuzetak. U novijoj američkoj istoriji zapažene su i prodavane u visokim tiražima autobiografije predsednika Regana, Klintona, Džimija Kartera… Amerika i svet, čini se željno, iščekuju memoare predsednika Obame. Kroz objavljivanje autobiografije predsednici Amerike dobijaju priliku da sa vremenske distance analiziraju i građanima Amerike objasne određene odluke koje su donosili i pokušavaju da pošalju adekvatnu političku poruku i viziju države kakvu su hteli da stvore. Verovatno će predsednik Tramp učiniti isto, s’tim što će njegova autobiografija biti svojevrsni politički manifest upućen njegovoj glasačkoj mašineriji. Pored mogućnosti da detaljno objasne svoje odluke tokom boravka u Beloj kući, bivši američki predsednici dobijaju i mogućnost zarade o kakvoj obični smrtnici mogu samo da sanjaju. Predsednik Bil Klinton je dobio kaparu od 15 miliona dolara, dok su predsednik Obama i njegova supruga sklopili ugovor od neverovatnih 65 miliona dolara za objavljivanje njihovih memoara. Nije isključeno da bi predsednik Tramp kao netipičan političar dobiti još bolju ponudu, a sadašnji predsednik već ima iskustvo sa izdavanjem visokotiražnih knjiga. Trampova knjiga Umeće pregovaranja (The Art of the Deal) je za kratko vreme izašla na prvo mesto Tajmsove liste najprodavanjih knjiga

Napraviće televizijsku stanicu – Tramp TV

 

foto Quinn Kampschroer | Pixabey

 

Pored iskustva sa izdavaštvom predsednik Tramp odlično poznaje i funkcionisanje masovnih medija uključujući i televiziju. Upravo putem televizije, a pre zvaničnog ulaska u politiku, Tramp je ušao u skoro svaki dom u Americi. Njegov rijaliti šou Šegrt (The Apprentice), sa 14 sezona, skoro 11 godina emitovanja i više od 180 epizoda je svakako nesvakidašnje televizijsko ostvarenje. Svoju ljubav prema televiziji kao mediju komunikacije, a koji kako navode neki mediji, prati po nekoliko sati dnevno, predsednik Tramp je poizgleda hteo da pretoči u osnivanje sopstvene TV stanice u slučaju poraza na izborima u novembru 2016. godine. Ovo potvrđuju i napisi uticajnih medijskih kuća. U članku koji je objavio Rojters se navodi da je  kandidat Tramp imao nameru da u slučaju debakla na izborima 2016. godine osnuje svoju televizijsku stanicu . Za pregovore o osnivanju kablovske televizije je bio zadužen Trampov zet, Kušner koji je stupio u kontakt sa određenim investicionim bankama i kompanijama iz medijske industrije sa ciljem da realizuje poslovni plan osnivanja Tramp TV-a. Razlog za to je bio jednostavan. Donald Tramp je pratio visoku gledanost svojih nastupa na mejnstrim stanicama poput CNN-a često žaleći se kako se neko debelo bogati prenoseći njegove političke govore i skupove. Shodno tome, odlučio je to i da naplati! Upućeni tvrde da je Tramp imao i  nameru  da monetizuje svoju podršku među građanima Amerike, otvaranjem televizije, a koja bi  služila i  kao oružje za politički obračun sa demokratama i  eventualno izabranom predsednicom Hilari Klinton, praveći povoljan teren za naredne izbore 2020. godine. Međutim, pobedom na predsedničkim izborima od tog plana se ili odustalo ili je odložen kao rezervno oružje u slučaju potrebe. Ako se ikada odluči za ovaj potez u narednih nekoliko godina, Tramp TV će imati daleko bolju startnu poziciju nego što bi imala nakon izbora 2016. godine. Razglog za to je veoma jednostavan. Predsednik Tramp je zacementirao svoju podršku među konzervativnim glasačima i evangelistima stvorivši neku vrstu kulta ličnosti, što je retko kom predsedniku Amerike pošlo za rukom.  U Sjedinjenim državama postoji tržište za novu konzervativnu i republikanski nastrojenu televizijsku mrežu. Pored Foksa ne postoji ni jedna značajna desno orjentisana informativna TV kuća. Naravno, treba uzeti u obzir i cenzurisanje Aleksa Džonsa i njegove InfoWars produkcije, čime je stvoren brisan medijski prostor među pristalicama Republikanaca i predsednika Trampa, a koji su činili većinu gledalaca i slušalaca Džonsa. Evidentno, Tramp TV može da posluži predsedniku Trampu i njegovoj porodici kao sredstvo komunikacije sa biračima u budućnosti u zavisnosti od političkih ambicija članova Trampove porodice. 

foto Charlie Neibergall | AP 

Vratiće se da vodi svoju kompaniju

Poznavajući mentalni sklop predsednika Trampa,  nakon završetka predsednikovanja, jedno je sigurno – vratiće se onome što najviše voli i što ga pokreće: da vodi svoju kompaniju. Upućeni analitičari su tvrdili da se Tramp i kandidovao za predsednika kako bi reklamirao sebe i svoju firmu. Tramp organizacija je grupa koja okuplja oko 500 poslovnih subjekata i zapošljava preko 20 hiljada ljudi. Po određenim procenama 48 je kompanija po veličini u Sjedinjenim državama. Ukratko kompanija je Trampovo životno delo. Trenutno kompaniju vode njegovi sinovi: Erik i Donald Mlađi, a nije  isključeno da se oko bitnih odluka konsultuju sa ocem. Pored lične i promocije svoje kompanije tokom izborne kampanje, predsednik Tramp koristi svoju poziciju na čelu Amerike da reklamira i golf terene koji su u njegovom vlasništvu. Određeni mediji poput Njuzvika su navodili da je tokom svog dosadašnjeg mandata predsednik Tramp proveo oko 25 posto vremena na njegovim golf terenima: u Palm Biču, Mar-A-Lagu (u kome je proveo verovatno najviše vremena), gde je i primao   strane delegacije ,uključujući i premijera Japana.  Tramp je jedan svoj golf teren nazvao Zimska Bela kuća. Primanje stranih političara i obavljanje državnih poslova na posedima koji su u njegovom vlasništvu ne treba da čudi. Informacija o tome gde aktuelni predsednik Sjedinjenih država boravi je vest koja obiđe svet, dajući Trampu i njegovoj  kompaniji besplatnu reklamu. Mnogi tvrde da je tokom svog mandata Tramp uradio sve što je u njegovoj moći da osnaži svoju kompaniju. Naravno, posle završetka predsedničkog mandata nije isključeno da će predsednik Tramp, kao i Ivanka iskoristiti  strane kontakte i ugled za sopstvenu korporaciju. Kao bivši predsednik Amerike, Tramp će imati veliki uticaj i povlašćeni tretman u Sjedinjenim državama i verovatno će strani investitori i potencijalni partneri želeti saradnju sa njim, baš zbog tog privilegovanog položaja i mogućnosti lobiranja političara. Možda Tramp samo nominalno bude na čelu kompanije, a da kompletnu operativu  prepusti deci, na čelu sa Ivankom, za koju se zna da će biti novo lice Tramp organizacije. Razlog za ovakvu odluku bi bila Trampova želja da ostane aktivan u američkoj politici.

 

foto Dave Davidson | Pixabey

Bivši predsednici poput Džimija Kartera, Bila Klintona, Obame su i posle završenih mandata ostali aktivni podržavajući kandidate koji su bliski njihovim programskim načelima, ali i političkim interesima

 

Ostaće aktivan u politici

Bilo da izgubi vlast na izborima 2020. godine ili se povuče sa čela Sjedinjenih država 2024. godine, vrlo je verovatno da će Tramp ostati aktivan u unutar stranačnoj politici Republikanske partije, ali i politici svoje zemlje. U ovom slučaju Tramp ne bi bio usamljeni primer. Bivši predsednici poput Džimija Kartera, Bila Klintona, Obame su i posle završenih mandata ostali aktivni podržavajući kandidate koji su bliski njihovim programskim načelima, ali i političkim interesima. S’obzirom na to, nema razloga da sa predsednikom Trampom bude drugačije. Jedino u njegovom slučaju upliv u političke vode može biti daleko veći i agresivniji od ostalih bivših predsednika. Sasvim je sigurno da će predsednik Tramp nastaviti da dominira Republikanskom partijom, koja više nije partija Regana, Bušovih i Linkolna, već je to Trampova stranka. Ovo ide u prilog ne samo predsedniku Trampu, već i njegovoj porodici: Ivanki i Kušneru koji su relativno mladi, a koji imaju velike političke ambicije. Nije isključeno da će bivši predsednik Tramp svoj ugled, uticaj i podršku kandidatima koristiti za stvaranje mreže političkih dužnika koji bi kasnije podržavali i krčili put do Bele kuće Ivanki i Kušneru. Na kraju, u slučaju gubitka izbora 2020. godine, nepredvidivi Tramp, svoj aktivni ostanak u političkim vodama može da iskoristi za ponovnu kandidaturu za predsednika Amerike 2024. godine.

foto Evan Lucci | AP

Političko-ekonomska situacija ide na ruku predsedniku Trampu i iz ove pozicije velike su šanse da pobedi na izborima 2020. godine.        

 

Kandidovaće se ponovo na izborima 2024. godine

 

Gubitak izbora 2020. godine bi zasigurno poremetio planove predsednika Trampa. Kao čovek koji nikada ne odustaje dok ne dobije to što želi, nije isključeno da bi se ponovo kandidovao za predsednika Sjedinjenih država 2024. godine, u slučaju da ga zdravlje posluži. Verovatno je da bi u ovoj situaciji starosna dob predsedničkog kandidata Trampa predstavljala određenu brigu za glasače. Međutim, sa pomeranjem prosečnog životnog veka   prirodno je da će se pomerati i starosna granica predsednika Amerike. Nova nada demokrata, Majkl Blumberg koji razmišlja da se kandiduje 2020. godine će imati 78 godina i niko ne dovodi u pitanje njegovu psihofizičku spremnost. Isto toliko godina bi 2024. godine imao i predsednik Tramp, mada je sasvim sigurno da bi upravo Tramp dospeo na udar medija  zbog svoje starosti. Inače u slučaju ostvarenja ovog scenarija, Tramp ne bi bio prvi predsednik Amerike koji bi služio dva odvojena predsednička mandata. Ovo je pošlo za rukom predsedniku Klivlendu koji je služio dva mandata: prvi od 1885-1889. godine i drugi od 1893-1897. godine. Iako je ovaj scenario malo verovatan, do sada smo se navikli da je predsednik Tramp zasigurno  vrlo nepredvidiv i pun iznenađenja!

 

foto Kena Betancur |AFP | Getty Images

 

Političko-ekonomska situacija ide na ruku predsedniku Trampu i iz ove pozicije velike su šanse da pobedi na izborima 2020. godine. Ipak, situacija može vrlo lako da se promeni!? Međutim, predsednik Tramp može sve da nas iznenadi i da odluči da se ne kandiduje 2020. godine za predsednika Sjedinjenih država. Ovaj scenario je u razgovoru za moj blog obrazložio Rodžer Stoun. On je rekao da bi ovako nešto moglo da se desi, sa pretpostavkom da bi Tramp izašao sa idejom da je ispunio većinu svojih programskih načela i predizbornih obećanja i da mu je vreme da se povuče. Realniji razlog bi verovatno bili loši  rezultati predizbornih anketa  koje predsednik Tramp redovno konsultuje.

 Bilo kako bilo, jedno je sigurno, Ameriku očekuje nekoliko zanimljivih i uzbudljivih političkih godina!

 

 

Američka politika je nekomercijalan blog u informativno-edukativne svrhe. Vaša donacija putem PayPal-a se koristi za održavanje sajta. Svaka donacija je dobrodošla. Hvala svima.

Podelite tekst na društvenim mrežama