Robert Spenser – CIA i Saudijci krili istinu o stradanju Srba

Podelite tekst na društvenim mrežama

foto L’informale

Saudijska Arabija ima ogroman uticaj na Vašington – kaže američki analitičar i ekspert za radikalni islam Robert Spenser eksluzivno za “Večernje Novosti” i blog “Američka politika”

SAUDIJSKA Arabija je uticala na Sjedinjene Američke Države kako bi “nestao” dokument o masakru nad Srbima u okolini Srebrenice 1993. godine. Ova država ima ogroman uticaj na državni aparat u Vašingtonu, pa je tako i došlo do toga da CIA devedesetih godina prošlog veka sakrije pravu istinu o događajima u Bosni i Hercegovini.

Povodom nedavnog otkrića “Novosti” o ulozi američkih obaveštajaca u skrivanju izveštaja o zločinima nad Srbima u Podrinju, u ekskluzivnom razgovoru za naš list komentariše poznati američki analitičar Robert Spenser. Ovaj ekspert za radikalni islam i terorizam i urednik sajta “Džihad voč”, smatra da je moguće da SAD promene svoju politiku prema BiH, ali “samo u slučaju zaokreta u odnosima Amerike i Saudijske Arabije”.

NAFTA, NOVAC I IRAN
* ŠTA se krije iza privilegovanog položaja Saudijske Arabije u Vašingtonu?

– Nafta, novac i zajedničko neprijateljstvo prema Iranu.

foto Robert Spencer Twitter @jihadwatchRS

Pre rata, Saudijska Arabija i Iran nisu imali jak uticaj u BiH. Zašto je bivši predsednik Klinton dozvolio džihadistima da dođu u BiH i učvrste svoje prisustvo u Evropi?

– Bil Klinton je doneo katastrofalnu odluku da sarađuje sa muslimanima tokom građanskog rata na Balkanu. Ovom odlukom, on je omogućio uspostavljanje džihadističkog uporišta, a sve pod plaštom demokratije i prava na samoopredeljenje. Nije teško zaključiti da je predsednik Klinton pri donošenju ove odluke bio pod uticajem Saudijske Arabije.

Da li se američki političari kaju zbog ovakve odluke s obzirom na jačanje radikalnog islamskog terorizma u Evropi?

– Po mojim saznjanjima ne, ali trebalo bi!

Da li Bošnjaci ispovedaju tolerantniji islam od naroda na Bliskom istoku?

– Ne! To je sve isto! Pogotovo zbog činjenice da je Bosna na meti vehabija, koje već 20 godina preplavljuju tu zemlju.

Da li BiH mogu da opstanu kao demokratska i multinacionalna država, uprkos rastućem uticaju nekih bliskoistočnih zemalja?

– Ne! Šerijat je nespojiv sa demokratijom. Na kraju, Bosna će morati da se opredeli za jedno ili drugo.

Da li BiH mogu da opstanu kao demokratska i multinacionalna država, uprkos rastućem uticaju nekih bliskoistočnih zemalja? - Ne! Šerijat je nespojiv sa demokratijom. Na kraju, Bosna će morati da se opredeli za jedno ili drugo. Click To Tweet

foto The Conservative Papers – Bhupinder Singh Bhurji, Pamela Geller i Robert Spencer

Da li su Iran i Saudijska Arabija učestvovali u napadima 11. septembra 2001. godine i zašto smatrate da je Bosna bila ključna za organizovanje ovog terorističkog napada?

– Ozloglašenih 28 stranica iz izveštaja Komisije za 11. septembar, a koje su godinama bile čuvane kao tajna, otkrivaju veliku ulogu Saudijske Arabije u napadima 2001. godine. Pored toga,savezni sud je pronašao dokaze o umešanosti Irana u taj čin. Shodno tome, sud je doneo odluku po kojoj Iran mora da plati višemilionsku odštetu porodicama poginulih tog dana. Sa druge strane, Al kaida je Bosnu pozicionirala kao glavnu operativnu bazu za terorističke akcije tokom devedesetih godina prošlog veka. Takođe, teroristi koji su učestvovali u napadima 11. septembra, iz Bosne su organizovali svoje akcije.

Koji je interes SAD da vojno interveniše u sekularnim islamskim zemljama, a da podržava Saudijsku Arabiju?

– Amerika se rukovodi realpolitikom u savezu sa Saudijskom Arabijom. Americi su potrebni Saudijci, ili mi mislimo da su nam potrebni zbog nafte, ali i kao protivnik Iranu. Nadam se da će se ovaj sramni savez jednog dana okončati, iako vidim njegovu svrhu kao kontratežu iranskoj ekspanziji u regionu.

NAFTA, NOVAC I IRAN * ŠTA se krije iza privilegovanog položaja Saudijske Arabije u Vašingtonu? - Nafta, novac i zajedničko neprijateljstvo prema Iranu. Click To Tweet

Intervju objavljen u Večernjim Novostima 05. XI 2018.

Autor: Jovan Tripković

Mišljenja i stavovi objavljeni u razgovoru su isključivo lični stavovi sagovornika i ne odražavaju stavove autora i urednika bloga Jovana Tripkovića!

Američka politika je nekomercijalan blog u informativno-edukativne svrhe. Vaša donacija putem PayPal-a se koristi za održavanje sajta. Svaka donacija je dobrodošla. Hvala svima.

Podelite tekst na društvenim mrežama