Rodžer Stoun – Amerika možda napusti NATO

Podelite tekst na društvenim mrežama

Gospodin Rodžer Stoun, bivši savetnik predsednika Donalda Trampa, jedan od glavnih stratega Republikanaca, lobista, čovek koji je doveo dva američka predsednika na vlast (Regan i Tramp) eksluzivno za blog “Američka politika” dao je intervju koji prenosimo u celosti. Deo intervjua je objavljen u Večernjim Novostima. 

foto Michael Schwartz | Getty Images

JOVAN: Sada intervjuišem poznatog političkog konsultanta, stratega, dugogodišnjeg prijatelja i savetnika predsednika Trampa, gospodina Rodžera Stouna. Gospodine, hvala Vam na izdvojenom vremenu.

RODŽER: Zadovoljstvo mi je što sam sa Vama.

Imamo ekonomski rast od skoro 5%, 3.2 miliona novih radnih mesta, rast zarada je dostigao vrhunac, rekordni nivo nezaposlenosti.

JOVAN: Šta će biti verovatni ishod novembarskih polumandatnih izbora? Da li mislite da će demokrate da povrate Predstavnički dom i Senat?

RODŽER: Pre svega mislim da je naša politika izuzetno nestabilna, iako su izbori svega nekoliko nedelja daleko, njihov ishod nije jasan. Ostaje da se vidi da li će predsednik Tramp uspeti da Američkom narodu formuliše značaj ovih izbora. To je nešto što još nije uradio. Imamo ekonomski rast od skoro 5%, 3.2 miliona novih radnih mesta, rast zarada je dostigao vrhunac, rekordni nivo nezaposlenosti. Ovo su sve faktori koji će biti bitni. Demokrate bi želele da fokusiraju izbore oko saslušanja sudije Kavana i tvrdnji da su republikanci očigledno slepi kada su u pitanju seksualna uznemiravanja. Ali američki narod može uvidi šta stoji iza toga. Svi koji optužuju sudiju Kavana nemaju adekvatne svedoke ili dokaz da potvrde njihove navode. Ovo može biti klizavo za birače. Mislim da postoji statistička mogućnost da demokrate preuzmu Predstavnički dom. Mada daleko je manje verovatno da će uzeti Senat. Na drugu stranu, republikanci mogu da zadrže oboje u slučaju da Predsednik agresivno objasni američkom narodu bitnost ovih izbora. Najbolji način za to je direktno obraćanje iz Ovalnog kabineta objašnjavajući glasačima šta je u igri. Ne znam zašto ali predsednik to nije uradio tokom prve dve godine svog mandata. Mislim da bi mu to dalo šansu da krene u protiv napad protiv lažnih tvrdnji o ilegalnoj saradnji sa Rusima, koji se koriste kao ” lov na veštice ” a sprovodi je gospodin Moler (specijalni tužilac za istragu o saradnji sa Rusima), koji čini se nije zainteresovan za korupciju Obamine administracije, prodaju oružja Islamskoj državi ili Bilu i Hilari Klinton, koji su uzeli milione dolara od ruske energetske kompanije. Ne, on je samo zainteresovan za moguće, ali nedokazane zločine Donalda Trampa.

Svi koji optužuju sudiju Kavana nemaju adekvatne svedoke ili dokaz da potvrde njihove navode.

JOVAN: Ako nekim slučajem demokrate pobede u novembru, da li je moguće da će pokušati da smene Trampa? Sa demokratskim Kongresom koliko je verovatno da će Tramp preživeti svoj prvi mandat u Beloj kući?

RODŽER:  Ako demokrate osvoje Predstavnički dom, mislim da se možemo kladiti da će glasati o razrešenju (impičmentu). Međutim, važno je da ljudi shvate da je to samo optužba, tada bi moralo da se sprovede kompletno suđenje u Senatu i Senat bi dvotrećinskom većinom morao da glasa o razrešenju predsednika. Mislim da je malo verovatno da će on biti uklonjen sa svog položaja. Naročito sa jakom ekonomijom i činjenicom da ne postoje stvarni dokazi o ilegalnoj saradnji sa Rusima tokom izbora. Jedino što postoji su veoma oskudni dokazi o ruskom mešanju u naše izbore, ali to nije ilegalna saradnja ili zavera ili koordinacija sa Donaldom Trampom i njegovom kampanjom. Ovo je lov na veštice koji predsednik, bez obzira da li će da izgubi Predstavnički dom ili ne, mora da okonča nakon novembarskih izbora?

JOVAN: Da li mislite da je predsednik spreman za 2020. godinu? Ko će biti njegov demokratski protivnik? Bajden? Blumberg? Berni? Ili je čak moguće da se Hilari ponovo kandiduje (poslednji put)?

RODŽER: U politici jedna nedelja je kao vek, što smo se i ranije videli i zbog toga nagađati šta će desiti 2020. godine je neodgovorno. Rekao sam da nisam siguran da će se predsednik Tramp ponovo kandidovati. Mislim da to zavisi od toga koliko svog političkog programa može da iznese. Ako revitalizuje američku ekonomiju onako kako trenutno čini, ako zatvori naše granice, ako na adekvatan način načini bolje trgovinske sporazume, mogao bih da ga vidim kako odlazi, tvrdeći da je postigao sve što je hteo. Da je ponovo Ameriku načinio velikom. Podsetite se da Donald Tramp nije karijerni političar i da mu nije potrebna politička funkcija da bi bio ispunjen ili da bi bio neko. Iako, lično mislim da će se kandidovati ponovo i znam da on sam danas u to veruje.

Mada nisam siguran da je to izlazno rešenje. Demokrate su veoma slabe. Želeo bih da nominiju Džo Bajdena, za koga mislim da je patetičan gubitnik, sa zabludama o veličini. Mislim da bio to bio legitiman problem pošto izgleda da Bajden ne može da se drži podalje od tuđe dece. Mislim da je čudak, ali on sebe tako ne doživljava – on misli da je novi Kenedi. Shodno tome, voleo bih da ga vidim kao kandidata.

Hilari Klinton je jedna od najomraženiji osoba u Americi, deli društvo više nego Tramp.

Hilari Klinton je jedna od najomraženiji osoba u Americi, deli društvo više nego Tramp. Click To Tweet

JOVAN: Šta je sa Hilari Klinton?

RODŽER: Pričamo o trci za predsednika, pa ona jedva da može da hoda. Ne znam ni jednog člana Demokratske stranke, a imam dosta prijatelja koje su demokrate, verovali ili ne, koji samo žele da joj vide leđa. Hilari Klinton je jedna od najomraženiji osoba u Americi, deli društvo više nego Tramp. Zašto? Zato što su uvideli kakva je. Ona je zlobna, gadna, vulgarna, kratkog fitilja, pohlepna, egocentrična, povlašćen kriminalac. Jedna od najkorumpiranihjih osoba koja se ikada kandidovala za javnu funkciju. Ponavljam: Ona je jedna od najomraženijih osoba u Americi. Ako se kandiduje i bude nominovana, što mislim da će biti teško: zbog njenog veoma narušenog zdravlja (uprkos tome  što ona  govori drugačije), ali i zbog   ogromne  ranjivosti  njenog muža kao silovatelja i njene  uloge  u zastrašivanju i maltretiranju Bilovih žrtava, koja je veća nego ikad. S obzirom na to što se desilo sudiji Kavano, predpostavljam da znate da Klintonova kaže da žene zaslužuju da im se veruje, osim ako su silovane, napadnute, ugrižene ili su bile obnažene od strane Bila Klintona. Mislim da njena kandidatura nije održiva. Ako imate još pitanja o Klintonovima, preporučio bih Vam svoju knjigu ” Rat Klintonovih protiv žena “.

foto stonezone.com

JOVAN: Sa druge strane, neki mediji spekulišu da bi Mit Romni mogao da izazove Trampa na sledećim unutar stranačkim izborima Republikanske stranke. Koliko je verovatan ovaj scenario?

RODŽER: To je jedini razlog, kojeg mogu da se setim, zbog čega bi se kandidovao za senatora Jute, države u kojoj ne živi. Zašto bi čovek koji je celog života bio direktor, želeo da bude mlađi senator američkog Senata koji broji sto članova? Ako Mit Romni ili recimo Džon Kejsik izazovu Trampa za nominaciju Republikanske stranke biće zdrobljeni!

JOVAN: Pored Demokrata i mejnstrim republikanaca kao što je Mit Romni, dobro je poznato da predsednik Tramp ima opoziciju u Beloj kući? Ko predvodi tu opoziciju? Podpredsednik Pens? Da li se on stvarno sprema da bude sledeći predsednik Amerike i shodno tome radi protiv Trampa?

RODŽER:  Ne verujem podpredsedniku Pensu. On predstavlja establišment Republikanaca, a pod uticajem je farmaceutske industrije iz Indijane. On je bio nedovoljno efikasan u svojoj podršci predsedniku. Naročito u vezu sa pitanjima ilegalne saradnje sa Rusima je bio veoma tih, umesto da brani svog šefa. Mislim da pokušava da hoda po tankoj žici, zato što shvata da će u slučaju da predsednik odluči da se ponovo ne kandiduje, njemu biti potrebna podrška Trampovih glasača da bi bio nominovan.

Ali mislim da je pravi vođa opozicije protiv predsednika, ironično ali je tako, predsednikov šef kabineta, general Džon Keli. On je pripadnik duboke države, nije glasao za Trampa, kao i većina članova Trampove Bele kuće koji nisu podržali predsednika.  Meni je to zagoneteka kao čoveku koji je četrdeset godina prijatelj Donalda Trampa, kao i zašto se okružio izdajnicima, ljudima koji nisu glasali za njega, koji ne podržavaju njegovu politiku, njegov program i koji mu ne žele dobro. Po mom mišljenju on je veoma loše savetovan – na primer, Džef Sešion je trebao biti otpušten pre godinu dana. Da je otpušten kad je trebalo onda to ne bi predstavljalo problem tokom novembarskih izbora. Pitanje je zašto smo još u Siriji. Ne, Asad nije napao svoj narod hemijskim oružjem. To je prevara. Dokazano je da je prvi napad bio prevara. Svaki put kad Tramp kaže možda ćemo da povučemo naše trupe iz Sirije, oni mu podmetnu lažni napad u Siriji. Gledajte, Asad je svašta, ali nije idiot i jasno je da shvata da bi se međunarodna zajednica okrenula protiv svakoga ko bi koristo hemijsko oružje. Asad zajedno sa Rusima tvrdi da nema hemijsko oružje. Bivši državni sekretar Džon Keri je to i potvrdio. Ali ovo je samo još jedan od primera po kojima duboka država, koja ima nasleđene interese u ratovima u inostranstvu, želi da nas zadrži u tim ratovima, u kojima nije jasan naš nacionalni interes.

JOVAN: Možete li mi reći nešto više o Vašoj ulozi u Trampovoj kampanji tokom 2015. godine?

RODŽER: 2015. godine sam učestvovao u pripremi kampanje Donalda Trampa. Podneo sam ostavku u avgustu, zato što sam objavio knjigu ” Rat Klintonovih protiv žena”, koja je imala pregršt informacija o Bilu i Hilari Klinton i što sam mislio da mogu biti efikasniji izvan kampanje, a verujem i da sam bio. Na primer, napravio sam dokumentarac “Proteran – Priča o Deni Vilijamsu”, istinita priča o vanbračnom crnom sinu Bila Klintona, koga je Hilari proterala iz Bilovog života. Tako da nisam imao zvaničnu ulogu u predsedničkoj kampanji 2016. godine, ali sam bio aktivan u podršci Donaldu Trampu, na svoj način, koji je bio iskreno efikasniji nego da sam bio deo kampanje.

Mogu da predpostavim da bi nas predsednik tokom svog drugog mandata mogao da izvuče iz NATO-a.

foto Russell Cheyne | Reuters

JOVAN: Trenutno ste pod istragom specijalnog tužioca, Roberta Molera. Da li biste mogli da nam kažete nešto više o istrazi? I da li mislite da je istraga zapravo lov na veštice protiv Vas?

RODŽER: To je definitivno lov na veštice i bez mnogo previše detalja, mogu biti potpuno siguran da Robert Moler i njegovi istražitelji neće pronaći nikakve dokaze o saradnji sa Rusima i Vikiliksom.Nema nikakvih dokaza po kojima sam ja unapred znao o preuzimanju i objavljivanju imejlova Džona Podeste ili bilo koje druge ilegalne aktivnosti koje se odnose na izbore 2016. godine. Sasvim je jednostavno – ja sam progonjen zato što sam podržavao Donalda Trampa i što sam se borio protiv Hilari Klinton. Postoje priče, svakodnevne lažne vesti u Vašington Postu, Mader Džons ili Dejli Bistu u kojima se pogrešno navode činjenice o mojim aktivnostima tokom 2016. godine. To preti da me bankrotira, finansijski uništi. Trošak je izuzetno veliki. Nisam samo tužen; bio sam optužen i za klevetu, ali sam tu presudu dobio, što je takođe bio veliki trošak. Tužen sam od strane grupe koja je podržana od Obame, a koja tvrdi da su Rusi hakovali demokratski nacionalni komitet, dali materijal Vikiliksu, Vikiliks dao meni, a ja dao Donaldu Trampu. Čisto sranje! Ta tužba je odbačena, ali ne bez velikih troškova. Tužen sam i od strane Demokratskog nacionalnog komiteta. Loša vest za njih je da moji advokati žele da ispitaju njihove servere kako bi dokazali da ih niko nije hakovao, u šta čvrsto verujem. Očigledno se borim sa obaveštajnim komitetom Senata, koji bi voleo da predam dokumenta koja bi bukvalno popunila četiri traktorske prikolice. I naravno, Robert Moler zadire u svaki aspekt mog života, moju porodicu, moj lični život, moje poslovanje, društveni i politički život, moju privatnost. Nemam pojma šta sve ovo ima veze sa ilegalnom saradnjom sa Rusima. Bio sam primoran da osnujem svoj fond za pravnu odbranu (stonedensefund.com), za sve one koji hoće da mi pomognu da se borim. Skoro sam rekao da ako podnesu lažne optužbe protiv mene neću svedočiti protiv predsednika. Želim da budem jasan, da kažem da nemam u svom vlasništvu bilo kakve negativne informacije o predsedniku. Ono što je bitno da ne postoji mogućnost nikakvog pritiska koji bi me prisilio da lažno svedočim protiv Donalda Trampa. Želim da budem vrlo jasan i shvaćen u vezi sa tim.

JOVAN: Ranije ste pomenuli da se Rusija nije mešala u izbore 2016.godine. Ako nisu, šta se onda dešava? Da li je moguće da Hilari i Demokrate ne mogu da veruju da su izgubili izbore i zbog toga pokušavaju na sve načine da opovrgnu volju američkog naroda?

RODŽER: Upravo se to događa! Molerova istraga je očigledan pokušaj da se poništi ono što nisu mogli da učine na izborima 2016. godine. A to je da se ponište rezultati izbora 2016. godine i da se ukloni čovek koji je zakonski izabran za predsednika Sjedinjenih država. Stvarno je toliko jednostavno! Sada znamo da je čovek koji je postavio Roberta Molera za specijalnog tužioca, predložio da bi trebao da bude ozvučen sa ciljem da se postavi zamka za predsednika, što bi vodilo njegovom razrešenju u skladu sa dvadeset i petim amandmanom. Ne, nije se šalio! Da, jasno je rekao zaista to nije bila šala. NBC, Hafington Post i drugi su ismevali ovo, iako ovo nije šala. Rod Rozenštajn je prokazan, on je jedan licemer, koji bi trebao da podnese ostavku ali je ne podnosi. Da, predsednik bi trebao da ga otpusti i da postavi novo rukovodstvo u Ministarstvu pravosuđa, koje bi trebalo da pokrene istragu o aktivnostima gospodina Rozenštajna, kako bi mogao da bude optužen za po mom uverenju prikrivene kriminalne radnje velikih razmera. Uvidite ovo, istraga o ilegalnoj saradnji sa Rusima, je više nego bilo šta drugo, trebala da bude distrakcija od činjenice da su Obamina administracija, Obamino ministarstvo pravosuđa, Obamin FBI koristili neustavne FISA naloge da špijuniraju izbornu kampanju Donalda Trampa. To je zloupotreba moći koja je daleko gora od Votergejta, a ova zloupotreba moći verovatno ide do samog vrha. Dakle, kako bi sakrili to, morali su da stvore kontraverzu o ilegalnoj saradnji sa Rusima. Pravi zločin je, ovo zataškavanje koje sprovodi Barak Obama i njegova klika, a koje su koristili za preuzimanje prošlih izbora. To se zapravo danas dešava.

… Nadam se da su razgovarali o tome kako se baviti islamskim terorizmom, što je problem za obe naše zemlje.

JOVAN: Sada verujem da možemo da pređemo na spoljnu politiku. Šta mislite da su Putin i predsednik Tramp pričali tokom samita u Helsinkiju i da li su napravili neki zajednički usmeni dogovor?

RODŽER: Gledajte, nemam predstavu! Nadam se da su razgovarali o tome kako se baviti islamskim terorizmom, što je problem za obe naše zemlje. Iskreno mislim da danas na svetskoj sceni manja pretnja dolazi od Rusa, a veća od Kineza i da u nekim oblastima imamo zajedinički interes sa Rusima. Na primer, u oblasti borbe protiv islamskog terorizma. Ali ja nisam stručnjak za spoljnu politiku, niti tvrdim da jesam!

Iskreno mislim da danas na svetskoj sceni manja pretnja dolazi od Rusa, a veća od Kineza i da u nekim oblastima imamo zajedinički interes sa Rusima. Click To Tweet

JOVAN: Ponovo pitanje iz te oblasti. Predsednik Tramp je definitno promenio spoljnu politiku Sjedinjenih država. Da li mislite da predsednik Tramp sistematski pokušava da razgradi sadašnji svetski pored? Da li je uspešan u tom procesu?

RODŽER: Pa, predsednik se jasno kandidovao kao neintervencionista, odbio je rat u Iraku, suprostavio se ratu u Avganistanu i protivio se ratu u Siriji. Iskreno rečeno, duboka država i uloženi interes vojno-industrijskog kompleksa zaista pokušavaju kontra merama da preokrenu namere predsednika. Mislim da su njegovi instinkti i dalje dobri. Iskreno, mislim da nije uradio dovoljno da okonča ratno huškanje dve partije, duopola neokonzervativaca Bušovih i Klintonovih, koji su nas doveli do beskrajnih stranih ratova, koji je plaćen krvlju i novcem na mestima gde naš nacionalni interes nije jasan. Ovo je jedna od oblasti za koje imam najveću kritiku prema predsedniku. Mislim da su njegovi instinkti dobri, ali je pustio generale da mu govore šta mora da radi.

Postoji mogućnost napuštanja Svetske trgovinske organizacije. Click To Tweet

JOVAN: Kao što ste spomenuli, Tramp ima posebnu antiglobalističku i neintervenstionističku agendu. Šta ta agenda obuhvata? Možda napuštanje NATO-a, napuštanje Svetske Trgovinske organizacije ili napuštanje Ujedinjenih nacija?

RODŽER: Ne vidim okolnosti pod kojima bi Tramp napustio Ujedinjene nacije. Iako mislim da je ta organizacija u suštini beskorisna. Postoji mogućnost napuštanja Svetske trgovinske organizacije. Čini mi se da je NATO nadživeo svoju svrhu. Imao je smisao i svrhu u trenutku, nakon Drugog svetskog rata, kada je naša zemlja bila prosperitetna i većina Evrope bila devastirana.  Ali većina naših partnera u NATO-u agresivno trguje sa Rusima, a ne uplaćuju svoj udeo, čime mi i dalje snosimo nesrazmeran iznos troškova njihove moguće odbrane. Mislim da je to samo po sebi nepravedno. Mogu da predpostavim da bi nas predsednik tokom svog drugog mandata mogao da izvuče iz NATO-a. Iskreno mogu da predvidim i kolaps NATO-a, pošto više nema legitimnu svrhu.

foto Jenna Schoenefeld | New York Times
Iskreno mogu da predvidim i kolaps NATO-a, pošto više nema legitimnu svrhu. Click To Tweet

JOVAN: Predsednik Tramp pokušava da pregovara o gotovo svakom pojedinačnom sporazumu koje su potpisale prethodne administracije. Da li mislite da će to biti slučaj sa Iranskim nuklearnim sporazumom? Da li će možda pokušati da stvori sopstvenu verziju tog sporazuma ili će biti pod pritiskom duboke države da u jednom trenutku napadne Iran?

RODŽER: Mislim pre svega, da je bio veoma hrabar u poništavanju našeg trenutnog nuklearnog sporazuma, koji su mu svi oko njega govorili da ne može da poništi. On je video taj sporazum kao guljenje do gole kože Američkog naroda. Pre svega, on ne veruje Irancima da se drže svog dela pogodbe. Drugo, šta je sa ovim paletama keša koje se isplaćuju Iranu, ali to nije predstavljeno američkom narodu kao deo dogovora. U isto vreme mislim da će nas u krajnjoj liniji dovesti do neintervencionističke spoljne politike.

Postoji mogućnost napuštanja Svetske trgovinske organizacije. Čini mi se da je NATO nadživeo svoju svrhu.

JOVAN: Spomenuli smo Siriju i čini se da je građanski rat u Siriji skoro završen. Predsednik Asad je pobedio. Koja je Trampova pozicija prema Siriji? Promena režima? Da li je moguće da će pokušati da promeni režim u Damasku? Da li je spreman da razgovara sa predsednikom Rusije da bi se pronašlo drugačije rešenje? Da li je Sirija….

RODŽER: Pa…

JOVAN: Izvinite me. Da li je i Sirija u njegovom spoljno političkom fokusu, uzimajući u obzir da ima mnogo veće probleme pred sobom, kao što su Kina, Iran…?

RODŽER: Zaista ne mogu da odgovorim na Vaše pitanje, osim da kažem da mislim da se stavovi predsednika i administracije o Siriji izgleda razlikuju. Ako pogledate mapu, možete shvatiti zašto Rusi imaju mnogo veću zabrinutost za Siriju nego što je mi imamo. To je na njihovoj granici. Ako bi došlo do revolucije u Meksiku mislim da bismo verovatno bili više zabrinuti zbog toga, a Ruse ne bi bilo briga. Mislim da nije vredno rizikovati treći svetski rat, izazivajući Ruse u zemlji koja je na njenim granicama, a ne na našim. Pobunjenici ne mogu da sklone Asada bez pomoći Sjedinjenih država, ali Sirijci imaju veoma snažnog saveznika u Rusiji i ne vidim da će Rusi popustiti, jer je Sirija u njihovoj sferi uticaja. Osim toga, ne bih više želeo da nagađam. Idemo na još jedno pitanje pošto moram da idem.

JOVAN: Gospodine, to je bilo poslednje pitanje. Na kraju bih, zaista želeo da Vam se zahvalim za Vaše vreme. Cenim to! Ovo je bila odlicna prilika!

RODŽER: Odlicno! Cenim što sam bio sa Vama i nadam se da će ovaj intervju biti zapažen. Mnogo hvala.

Razgovarao Jovan Tripković 

Intervju je u kraćoj verziji objavljen u Večernjim Novostima

Mišljenja i stavovi objavljeni u razgovoru su isključivo lični stavovi sagovornika i ne odražavaju stavove autora i urednika bloga Jovana Tripkovića!

Američka politika je nekomercijalan blog u informativno-edukativne svrhe. Vaša donacija putem PayPal-a se koristi za održavanje sajta. Svaka donacija je dobrodošla. Hvala svima.

Podelite tekst na društvenim mrežama