Tajne slike o kojoj priča cela Amerika

Podelite tekst na društvenim mrežama

Slika o kojoj priča cela Amerika, ali malo ko zna šta ona zapravo predstavlja

foto Endi Tomas

 

Umetničko delo na kome su naslikani bivši republikanski predsednici Sjedinjenih država u društvu sadašnjeg predsednika Trampa je američkoj i svetskoj javnosti postalo poznato prošle nedelje. Slika čiji je naziv Republikanski klub se našla u žiži medija posle emitovanja emisije 60 minuta na CBS televiziji, a tokom intervjua sa predsednikom Trampom. Po prikazivanju emisije, neobična slika iza predsednikovih leđa je izazvala interesovanje i lavinu komentara na društvenim medijima. O ovom zanimljivom umetničkom delu koje krasi Trampovu Belu kuću, već skoro sedam dana priča cela Amerika, međutim malo ko zna šta ona zapravo predstavlja i koje se tajne kriju na platnu ove sada svetski poznate slike.

 

screenshot TV mreža CBS, emisija “60 minutes”

 

Kako je slika došla do predsednika Trampa

Sliku Republikanski klub je naslikao samouki slikar iz savezne države Misuri, Endi Tomas (čije je delo i slika  Demokratski klub na kojoj se nalaze demokratski predsednici Sjedinjenih države). Put ove slike nije bio ni malo jednostavan. Bilo je krajnje neizvesno da li će se uručiocu dopasti i da li će je predati predsedniku Trampu. Autor je svoje delo dao republikanskom kongresmenu iz Kalifornije, Derilu Ajzi, sa ciljem da je on u njegovo ime pokloni Trampu. Rečeno, učinjeno! Dugogodišnji kongresmen Ajza je sliku predao predsedniku Amerike, koji se izgleda na prvi pogled oduševio poklonom. Kao znak poštovanja predsednik Tramp je telefonirao Endiju Tomasu i srdačno se zahvalio na  poklonu. Ovom telefonskom  razgovoru  pored predsednika Trampa , prisustvovao je i podpredsednik Majkl Pens  i naravno  kongresmen, u ovom slučaju i  posrednik Ajza. Predsednik se zahvalio na slici i rekao da je veoma  zadovoljan svojim tananim izgledom. Endi Tomas nije ni slutio koliko se njegova slika Republikanski klub zapravo svidela predsedniku Trampu. Nekoliko nedelja posle razgovora sa Trampom, njegovo umetničko delo je bilo prikazano tokom predsednikovog intervjua. Tokom emitovanja intervjua na zidu u predsedničkoj rezidenciji (u trpezariji) u dužem segmentu fokus je bio na  slici Endija Tomasa.

 

Republikanski predsednici na jednom mestu

Na sada već poznatom umetničkom delu Endija Tomasa nalaze se skoro svi značajniji predsednici Amerike, iz redova republikanaca od njihovog osnivanja do danas. U samom fokusu slike se nalazi sadašnji predsednik Sjedinjenih država, Donald Tramp. Preko puta njega je osnivač Republikanske partije, Abraham Linklon. Sa Trampove desne strane se nalazi predsednik Ajzenhauer, sa leve strane Teodor Ruzvelt i predsednik Nikson, a iza njega predsednik Ford.  Republikanski klub ne bi bio potpun bez ikone Republikanske partije, Ronalda Regana i njegovih naslednika Džorž H.W. Buša i Džordža W. Buša.

 

Marš u ćošak

Iako se potrudio da naslika sve značajnije republikanske predsednike Sjedinjenih država, umetnik je čini se sa namerom predsednike pozicionirao na određeni način. Poznavaocima američke istorije je sasvim jasno da predsednici koji sede: Regan, Ajzenhauer, Nikson, Buš Mlađi, Linkoln i Ruzvelt su uspeli da osvoje dva mandata i da ostanu više od četiri godine u Beloj kući, ostavljajući značajno političko nasleđe iza sebe. Dvojica predsednika koja stoje su se u Beloj kući zadržali četiri godine ili manje. Buš Stariji je služio kao predsednik Amerike jedan ceo mandat, a predsednik Ford svega dve i po godine, posle Niksonove ostavke. Pored dužine njihovog mandata mnogi istoričari smatraju Buša Starijeg i Forda za neuspešne predsednike Amerike. Pored Forda i Buša Starijeg koji stoje pored stola, u društvu ostvarenih američkih predsednika, u gornjem desnom uglu ove slike nalaze se i tri republikanska predsednika iz prve polovine prošloga veka. Ti predsednici su Kelvin Kulidž i Voren Harding, a u daljini pored stuba se nalazi i predsednik Herbert Huver. Predsednik Harding je preminuo posle nepune dve i po godine svog mandata i shodno tome nije imao priliku da ostavi veliki istorijski trag kao predsednik Amerike. Međutim, predsednici Kulidž i Huver su republikanski predsednici koji su vladali u godinama pre Velike depresije. Shodno tome, mnogi Amerikanci ih krive za ekonomsku krizu koja je zadesila Ameriku, a po nekim republikancima su krivci za politički uspon predsednika Frenklina Ruzvelta, čije  odluke  još uvek imaju uticaj na politički sistem i društvo Sjedinjenih država.  Izgleda da je sam umetnik sve to sagledao i  s’namerom  ih smestio u ćošak.

 

Predsednička pića na stolu

 

foto Instagram @realdonaldtrump

 

Pored simbolike pozicija  koju zauzimaju  na slici, umetnik je pažljivo uz američke predsednike naslikao i njihova omiljena pića. Na slici predsednik Linkoln pije vodu, dok je Ajzenhauer naslikan sa čašom skoča. Ispred Niksona se nalazi francusko vino čiji je bio veliki ljubitelj, a ispred predsednika Regana koktel Pomorandžin cvet (Orange blossom special), koji se pravi od soka od pomorandže, votke i slatkog vermuta. Na stolu ispred Džordža Buša Mlađeg se vidi čaša sa ledenim čajem (zbog problema sa alkoholom u mladosti, tokom svog predsednikovanja nije uopšte konzumirao alkohol). Ispred predsednika Teodora Ruzvelta stoji koktel sa nanom (Mint julep) koji je mešavina vode, šećera, burbona, izdrobljenog leda i svežih naninih liski, koje je predsednik Ruzvelt brao iz svoje bašte, koju je tokom svog mandata održavao u dvorištu Bele kuće. Piće predsednika Trampa privlači najviše pažnje. U pitanju je dijet Koka Kola! Opšte je poznato da je predsednik Tramp veliki ljubitelj dijet Koka Kole i svakodnevno je konzumira u ogromnim količinama. Koliko voli ovaj gazirani napitak, govori i činjenica da se nekoliko puta u javnosti (tokom izborne kampanje i tokom sastanka sa premijerkom Mej) našla flašica dijet Koka Kole. Interesantno je i da u Trampovom kabinetu od skora postoji i dugme preko koga predsednik može da naruči svoje omiljeno piće. 

 

Misteriozna žena na slici

Izgleda da je autor ovog umetničkog dela vodio računa o svemu: mandatima predsednika Amerike, uspešnosti, izgledu, omiljenom piću…itd. Ali  ovo delo krije još jednu tajnu? Na slici Republikanski klub očigledno dominiraju muškarci. Međutim, desno od Džordža Buša Starijeg, a u daljini se vidi zamućena ženska figura kako prilazi stolu. Mnogi su se zapitali koje ta žena? Najbolji odgovor na to pitanje je dao sam autor. Zamućena ženska figura u daljini predstavlja prvu buduću republikansku predsednicu Sjedinjenih država kako se kreće prema stolu američkih predsednika i kako se sprema da postane član Republikanskog kluba predsednika. Slikar Endi Tomas sam je rekao da je ovim putem želeo da pošalje feminističku poruku Americi koja će u bliskoj budućnosti imati prvog ženskog predsednika. Da li će to biti Niki Hejli, Kamala Heris ili neko drugi to ćemo tek da vidimo.

 

 

Američka politika je nekomercijalan blog u informativno-edukativne svrhe. Vaša donacija putem PayPal-a se koristi za održavanje sajta. Svaka donacija je dobrodošla. Hvala svima.

Podelite tekst na društvenim mrežama